Hurme se smatraju najzdravijim voćem na svijetu

3 Min Read

Hurme su smatrane jednim od najzdravijih vrsta voća na svijetu zbog njihovog visokog sadržaja vitamina C, kalija i vlakana. One su također bogate antioksidansima, što ih čini odličnim za sprječavanje oksidativnog stresa i smanjenje rizika od različitih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i rak.

Hurme također sadrže velike količine fitonutrijenata, koji imaju pozitivan učinak na imunološki sustav i mogu pomoći u sprečavanju infekcija i drugih bolesti. One također sadrže visoke količine vitamina A i E, koji pomažu u održavanju zdrave kože, očiju i kostiju.

Hurme su također izvrsne za mršavljenje, jer su niskokalorične i bogate vlaknima, što pomaže u održavanju osjećaja sitosti i smanjenju apetita. One također pomažu u regulaciji šećera u krvi, što ih čini dobrom opcijom za osobe s dijabetesom.

Ukratko, hurme su izvrstan izbor za one koji žele održavati zdrav način života, jer su bogate nutrijentima i imaju mnoge zdravstvene benefite. Stoga se ne čudi da se smatraju jednim od najzdravijih voća na svijetu.
Prirodni izvor vitamina
Bogate vitaminima i mineralima, hurme su idealan izbor za jutarnju opskrbu ovim nutrijentima. Svaka porcija hurmi pruža preko 3 posto preporučene doze vitamina A, K, tiamina i folne kiseline. Jedan su od najbogatijih izvora željeza, kalcija, magnezija, kalija i fosfora. Sadrže gotovo sve vitamine B kompleksa, i bogat su izvor fito-hranjivih tvari poput karotenoida i flavonoida.

  • Poboljšavaju funkciju mozga
    Hurme su bogat izvor jednostavnih prirodnih šećera. Ovi šećeri osiguravaju tijelu važnu glukozu i pomažu u stabilizaciji šećera u krvi. Na ovaj način doprinose poboljšanju moždanih aktivnosti, boljoj spoznaji i koncentraciji.
  • Reguliraju tjelesnu težinu
    Hurma je jedna od rijetkih namirnica koja može pomoći u gubitku kilograma, ali i njihovom gomilanju, zavisno od vrste drugih namirnica s kojima se jede. Bogat je izvor jednostavnih šećera i koncentriranih rezervi energije. Kada se konzumira s drugom visokokaloričnom hranom poput mlijeka, hurma pomaže u povećanju tjelesne težine. Istovremeno, hurme su bogate prehrambenim vlaknima, pružaju osjećaj sitosti, a ne sadrže ni mnogo masti. Konzumiranje nekoliko hurmi u jutarnjim satima, zajedno s toplom vodom pomaže u suzbijanju nezdravih prehrambenih navika, a doprinosi i smanjenju tjelesne težine.
  • Sprječavaju kardiovaskularna oboljenja
    Iako su bogat izvor kalija, hurme sadrže vrlo male količine natrija. To se smatra idealnim elektrolitskim sastavom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Također pomažu i u snižavanju LDL holesterola. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija hurmi kao dio zdrave uravnotežene prehrane pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja čak i kod populacija s većom izloženošću ovim bolestima.

Izvor: prirodno-ljekovito.net

Share this Article