Kako ublažiti tegobe sinusitisa: Simptomi i liječenje

5 Min Read

Sinusitis je upala sinusa, šupljine u koži koja se nalazi oko nosa i očiju. Može biti izazvan infekcijom ili alergijskim reakcijama i može uzrokovati tegobe poput glavobolje, bolova u licu, nosa i zubima, začepljenog nosa, curenja iz nosa, znojenja, groznice i bolova u grlu.
Postoje različiti načini na koje možete ublažiti tegobe sinusitisa, uključujući:
Korištenje vazokonstriktivnih kapi za nos: Ovakve kapi pomažu smanjiti otekline i poboljšati protok zraka u nosu.
Ispiranje nosa: Ispiranje nosa može pomoći u uklanjanju nakupljenih sekreta i olakšati disanje. Možete koristiti fiziološku otopinu ili proizvod za ispiranje nosa koji se može kupiti u ljekarni.
Držanje glave podignute: Držanje glave podignute tijekom spavanja može pomoći u smanjenju curenja iz nosa.
Korištenje vlažnog zraka: Korištenje ovlaživača zraka ili stavljanje vlažne krpe u blizini glave tijekom spavanja može pomoći u smanjenju suhoće i oteklina u nosu.
Korištenje toplih obloga: Stavljanje toplih obloga na čelo i nos može pomoći u smanjenju bolova i oteklina.
Pijenje dovoljne količine tekućine: Pijenje dovoljne količine tekućine pomaže u održavanju hidratacije i smanjenju curenja iz nosa.

Ako se simptomi sinusitisa ne smanje ili ako se pojave ozbiljniji simptomi, kao što su glavobolja koja se ne smanjuje ili pogoršanje vida, potrebno je posjetiti liječnika. Liječnik će vam propisati odgovarajuće liječenje, uključujući antibiotike ili druge lijekove, ako je potrebno.
Ako se sinusitis javlja često ili ako se pojave ozbiljniji simptomi, važno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje. Liječnik može preporučiti i neke preventivne mjere kako bi se smanjila vjerojatnost ponavljanja sinusitisa, uključujući:
Izbjegavanje alergena: Ako se sinusitis javlja zbog alergija, važno je izbjegavati izloženost alergenima koji uzrokuju simptome.
Održavanje dobre higijene: Održavanje dobre higijene, uključujući redovito pranje ruku i čišćenje kuće, pomaže u smanjenju rizika od infekcije.
Korištenje zaštitne opreme: Korištenje zaštitne opreme, kao što su maske ili naočale za oči, može pomoći u smanjenju izloženosti prašini i drugim alergenima.
Pijenje dovoljne količine tekućine: Pijenje dovoljne količine tekućine pomaže u održavanju hidratacije i smanjenju suhoće u nosu.
Vježbanje redovito: Vježbanje redovito pomaže u održavanju dobrog imuniteta i smanjenju rizika od infekcija.

Ukoliko se pridržavate ovih preventivnih mjera i slijedite preporuke liječnika, možete smanjiti vjerojatnost ponavljanja sinusitisa i ublažiti tegobe koje donosi ova bolest. Međutim, ako se simptomi ponove ili ako se pojave ozbiljniji simptomi, važno je ponovo posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.
Iako se sinusitis može pojaviti kod svakoga, neki ljudi su više skloni ovom poremećaju od drugih. To uključuje osobe s alergijama, osobe s povišenim rizikom od infekcija, osobe s lošom higijenom te osobe s oslabljenim imunitetom. Važno je da se pridržavate preventivnih mjera i da se posavjetujete s liječnikom ako imate poteškoća s disanjem ili ako se pojave drugi simptomi koji vas brinu.

Ukoliko se želite riješiti sinusitisa, pored preventivnih mjera i liječenja propisanog od strane liječnika, postoje i neke stvari koje možete učiniti kod kuće kako bi ublažili tegobe. To uključuje:

Inhaliranje para: Para od kuhane vode s dodatkom nekih eteričnih ulja, poput eukaliptusa ili bora, može pomoći u pročišćavanju nosne sluznice i ublažavanju zagušenja.
Ispiranje nosa: Ispiranje nosa s morskom vodom ili posebnim preparatima za ispiranje nosa može pomoći u pročišćavanju nosne sluznice i ublažavanju zagušenja.
Korištenje vlažnih obloga: Stavljanje vlažnih obloga na čelo i licu može pomoći u ublažavanju boli i zagušenja.
Pijenje dovoljne količine tekućine: Pijenje dovoljne količine tekućine pomaže u održavanju hidratacije i olakšava disanje.
Spavanje s podignutom glavom: Spavanje s podignutom glavom pomaže u olakšavanju disanja i ublažavanju zagušenja.
Ako se pridržavate ovih savjeta i slijedite preporuke liječnika, trebali biste uskoro osjetiti olakšanje i ublažiti tegobe sinusitisa.

Izvor: prirodno-ljekovito.net

Share this Article