Kakva vam je cirkulacija? Evo kako je možete poboljšati

2 Min Read

Cirkulacija je krvotok koji omogućava da kisik i hranjive tvari dopru do svih tkiva i organa u vašem tijelu, a otpadne proizvode odvode iz tih tkiva i organa. Zdrava cirkulacija je važna za održavanje zdravlja i dobrobiti, a postoji nekoliko načina na koje možete poboljšati svoju cirkulaciju.

Vježbajte redovito: Redovna tjelovježba može pomoći u poboljšanju cirkulacije tako što pomaže u jačanju srca i krvnih žila. Preporučuje se svakodnevna tjelovježba barem 30 minuta, bilo da se radi o hodanju, trčanju, plivanju ili drugim aktivnostima.

Kontrolirajte težinu: Prekomjerna tjelesna težina može opteretiti srce i krvne žile, što može dovesti do poremećaja u cirkulaciji. Stoga je važno održavati zdravu tjelesnu težinu kroz zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu.

Održavajte zdravu prehranu: Hranjive tvari koje unosite hranom mogu pomoći u jačanju zidova krvnih žila i održavanju zdrave cirkulacije. Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama, poput avokada i oraha, može biti od velike pomoći. Izbjegavajte prejedanje i unos velikih količina soli, šećera i nezdravih masnoća.

Održavajte zdravu razinu kolesterola: Visoke razine kolesterola u krvi mogu uzrokovati začepljenje krvnih žila, što može dovesti do problema s cirkulacijom. Održavanje zdrave razine kolesterola može se postići zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i, ako je potrebno, uzimanjem lijekova koje propisuje liječnik.

Krvni ugrušci u rukama i nogama mogu usporiti cirkulacije do vrlo opasne razine. Vene također ukazuju na probleme sa cirkulacijom koji mogu uzrokovati probleme sa zdravljem. Bolest perifernih krvnih žila također uzrokuje sužavanje krvnih žila što će onemogućiti zdrav protok krvi do važnih organa. Dijabetes također može biti simptom loše cirkulacije, pa je važno razgovarati s liječnikom i o tom problemu.

KAKO MOŽETE POBOLJŠATI CIRKULACIJU?

Na sreću postoje neki trikovi koji će vam pomoći da potaknete cirkulaciju pa tako možete vježabati jogu ili lagano masirati tjeme, što bi navodno trebalo potaknuti kretanje krvi kroz organizam. Evo još nekoliko načina.

 

Izvor: https://prirodno-ljekovito.net/

Share this Article