Nedostatak magnezijuma može uzrokovati osjećaj ukočenosti

2 Min Read

Zamislite magnezijum kao mineral za opuštanje. Morate ga imati dovoljno da bi vaše ćelije stvarale energiju, radile brojne hemijske reakcije, stabilizovale membrane i pomagale kod opuštanja mišića – objasnio je dr Mark Hajman i dodao da se može javiti osećaj napetosti, ukočenosti ili razdražljivosti ako ga nemate dovoljno.

Nedostatak magnezijauma povezan je s većom upalom, pa čak i s poremećajima raspoloženja, pokazuju istraživanja. Ako primetite neki od ovih simptoma, možda treba da povećate unos magnezijuma.

– Mnogi od nas jedu hranu koja praktično ne sadrži magnezijum. Srećom, postoji mnogo hrane koja može pomoći kao i kvalitetni dodaci za unos magnezijuma – dodao je Hajman.

Magnezijum je mineral koji je neophodan za normalno funkcioniranje tijela. Nedostatak magnezijuma u tijelu može dovesti do različitih simptoma, uključujući osjećaj ukočenosti.

Osjećaj ukočenosti može se javiti u različitim dijelovima tijela, uključujući mišiće, zglobove i vrat. To može biti popraćeno grčevima ili bolovima u tim područjima. Osjećaj ukočenosti može biti stalno prisutan ili se pojavljivati ​​intermitentno.

Nedostatak magnezijuma može uzrokovati i druge simptome, uključujući umor, razdražljivost, nesanica, nizak tlak krvi i poremećaje u radu srca. Ako se sumnja na nedostatak magnezijuma, potrebno je posjetiti liječnika koji će obaviti odgovarajuće testove i propisati odgovarajuću terapiju.

Nedostatak magnezijuma se može pojaviti zbog nedovoljnog unosa magnezijuma u tijelu preko hrane ili zbog poremećaja u apsorpciji magnezijuma u tijelu. Stres, alkoholizam i neke bolesti, kao što su dijabetes i celijakija, također mogu dovesti do nedostatka magnezijuma.

Da bi se spriječio nedostatak magnezijuma, potrebno je jesti dovoljno hrane bogate magnezijumom, kao što su orašasti plodovi, sjemenke, cjelovite žitarice, mahunarke i zeleno lisnato povrće. Ako se ipak pojavi nedostatak magnezijuma, liječnik će propisati suplemente magnezijuma u obliku tableta ili injekcija. Važno je slijediti preporuke liječnika kako bi se održao normalan nivo magnezijuma u tijelu i spriječile negativne posljedice nedostatka ovog minerala.

Izvor: prirodno-ljekovito.net

Share this Article