Ove signale bolest šalje telu, kada se u njemu razvijaju NAJOPASNIJI KARCINOMI!

9 Min Read

Maligne bolesti nam šalju signale, nekada vrlo suptilne i diskretne, a nekada vrlo jasne – koje ne smemo nipošto da ignorišemo

Pojava različitih simptoma koji utiču na naše svakodnevno funkcionisanje u smislu promene rada nekih organa ili lošijeg opšteg zdravstvenog stanja, ne mora obavezno da znači neki malignitet. Ipak, u nekim slučajevima se obavezno treba javiti lekaru

Neki karcinomi se javljaju uz iste simptome kod oba pola, ali postoje i neki koji su tipičniji za žene, odnosno za muškarce.

Maligne bolesti utiču na različite delove tela, uz niz pratećih manifestacija kakve su neobjašnjivi gubitak težine, hronični umor, promene na koži ili uporan kašalj. Ako neki od ovih simptoma imate duže od dve sedmice, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom.

Maligne bolesti se uspešnije leče ranom dijagnostikom

Lekari imaju načine i sredstva da dobrim dijagnostičkim metodama identifikuju rak u ranoj fazi. To je i presudno za veće šanse u lečenju, posebno zbog toga što medicina napreduje i sve je veći dijapazon inovativnih lekova. Neki karcinomi se javljaju uz iste simptome kod oba pola, ali postoje i neki koji su tipičniji za žene, odnosno za muškarce.

Specifični karcinomi koji se javljaju kod žena su rak endometrijuma, grlića materice i rak dojke. Evo znakova koje žene ne smeju da zanemare i kada je neophodno da se odmah jave lekaru, jer u većini slučajeva vreme može biti presudno.

Promene na grudima ne znače uvek i maligne bolesti, ali je oprez neophodan

Promene na dojkama mogu biti i benigne i maligne. Međutim, rak dojke često izaziva vidljive promene u tkivu dojke. Zbog toga su od velike važnosti redovni samopregledi, kada žene upoznaju oblik, veličinu i teksturu svojih grudi. Svako „iskakanje“ iz uobičajene slike grudi zahteva specijalistički pregled, a posebno:

udubljenja ili nabori kože dojke ili bradavice
iscedak iz bradavica
crvenilo, otok ili osetljivost kože dojke ili bradavice
promene u veličini ili obliku dojke.
Mamografija se preporučuje svim ženama nakon navršenih 45, odnosno 50 godina života.
Vaginalno krvarenje između menstruacija

Svako menstrualno nepravilno ili produženo krvarenje, kao i krvarenje između ciklusa, zahteva konsultaciju ginekologa. Možda je u pitanju samo hormonska neravnoteža, ali i nešto daleko ozbiljnije, poput raka endometrijuma ili grlića materice. Ovo posebno važi za žene u menopauzi.

Tačkasto krvarenje ne mora da bude simptom nekog malignog oboljenja. Hormonska terapija, kontracepcija ili stres takođe mogu da budu razlozi. Međutim, ako se uz tačkasto krvarenje jave i sledeći simptomi, obavezno se javite ginekologu:

groznica
bol u stomaku ili karlici
vrtoglavica
umor
bolovi u mišićima
obilno menstrualno krvarenje.
Jedan od prvih znakova raka kod muškaraca promene na testisima

Određeni znaci upozorenja koji bi mogli da ukažu na razvoj maligniteta, raka javljaju se isključivo ili češće kod muškaraca. To su prvenstveno različite kvržice na testisima. Iako rak testisa spada u ređe bolesti, u svetu se beleži ekspanzija ovog oboljenja. Prvi znak mogućeg maligniteta jeste bezbolna, tvrda kvržica u testisu. Ostali simptomi mogu da budu:

otok ili bol u testisu ili skrotumu
osećaj težine u skrotumu
bol u preponama
tup bol u donjem delu leđa ili stomaku.
Promene u radu i uobičajenim navikama creva
Određene promene u radu, odnosno funkcionisanju creva mogu da ukazuju na rak debelog creva ili rektuma. Kolorektalni karcinom može da izazove česte dijareje ili zatvor, kao i uporne bolove u stomaku, uz pojavu krvarenja. Ostali simptomi su:

izmenjena ili tanka stolica
nenamerni gubitak težine
umor
anemija
višak gasova ili nadimanje
pojava krvi.
Rektalno krvarenje
Kolorektalni karcinom može da izazove krvarenje u digestivnom traktu. Stolica tada sadrži vidljivu krv ili bude tamnija nego obično. Naravno, ako imamo rektalno krvarenje ili krvavu stolicu ne znači nužno da se radi o raku.

Hemoroidi, čirevi i drugi gastrointestinalni poremećaji mogu da budu uzročnici krvarenja. Niko ne bi trebalo da ignoriše ovaj simptom i trebalo bi se odmah obratiti lekaru, bilo da se radi o ženama, ili muškarcima.

Promene u urinarnom traktu

Kada se u ovim organima jave promene, mogu da budu simptom raka prostate i bešike, zato je značajano odmah se obratiti lekaru. Evo simptoma:

teškoće i pritisak na početku mokrenja
pritisak i napor u toku pražnjenja bešike
česta potreba da ispraznimo bešiku
inkontinencija ili nevoljno mokrenje
krv u urinu
Rak kože sve češći u celom svetu

Postoje dve vrste karcinoma kože – nemelanomski i melanomski. Može da se razvije na bilo kom delu kože, ali se često pojavljuje na područjima koja su više bila izložena suncu, kao što su lice, vrat, ruke i šake. Najčešće vrste su karcinom bazalnih ćelija, karcinom skvamoznih ćelija i melanom. Karcinom bazalnih ćelija obično izgleda kao sjajna, žuta kvržica ili rana koja krvari, zaceljuje i ponovo se otvara. Karcinom skvamoznih ćelija može da se pojavi kao čvrsta, crvena kvrga ili ravna, ljuskava lezija. Melanom se razvija na površini kože ili unutar postojećeg mladeža. Simptomi melanoma su:

mladež koji menja boju ili veličinu
lezija nepravilnog oblika crvene, roze, bele ili tamno plave boje
velika smeđa fleka sa tačkastim tamnim lezijama
Karcinom pluća je veoma često asimptomatski

Ako se neki znaci ipak pojave, možemo ih, što je posebno opasno, zameniti sa akutnim respiratornim infekcijama ili prehladom. Ako duže od dve nedelje imate neki od ovih simptoma, hitno se javite lekaru:

uporan kašalj koji se vremenom pogoršava
česte respiratorne infekcije (pneumonija ili bronhitis)
promuklost ili druge promene u glasu
kratak dah ili pištanje u plućima
neobjašnjivi gubitak težine
glavobolje
Karcinom prostate

Rak prostate takođe najčešće ne daje nikakve rane znake upozorenja. Međutim, u nekim slučajevima postoje simptomi koji mogu da ukažu na potencijalnu pojavu ovog malignog oboljenja, kao što su:

često ili bolno mokrenje
inkontinencija i nevoljno mokrenje
otežana ili bolna ejakulacija
krv u urinu ili semenoj tečnosti
pritisak ili bol u blizini rektuma
ukočenost ili bol u donjem delu leđa, stomaku, karlici ili butinama
Leukemija

Leukemija je oblik karcinoma koji pogađa krv i koštanu srž. Znaci i simptomi leukemije se razlikuju među ljudima, ali neki opšti su:

hronični umor
groznica
jeza
mučnina
bol u kostima
razvoj čestih infekcija
izmenjeno i smanjeno zgrušavanje krvi
otežano disanje
nenamerni gubitak težine
osećaj sitosti nakon konzumacije vrlo malo hrane
glavobolja
Ne-Hodgkinov limfom

Ovaj tip limfoma se razvija u limfnim čvorovima i limfnom tkivu unutar želuca, creva ili kože. Otok u jednom ili više limfnih čvorova je najčešći rani znak ne-Hodgkinovog limfoma. Takođe, ovaj oblik raka može da počne i na drugim mestima u telu, kao što su gastrointestinalni trakt, kosti ili koža. Simptomi su sledeći, a posebnu pažnju treba obratiti ako se javljaju u kombinaciji:

bezbolni otoci u limfnim čvorovima (obično u pazuhu, vratu ili preponama)
groznica
hronični umor
uporan kašalj
bol u grudima
gubitak apetita
neobjašnjivi gubitak težine
Kada obavezno posetiti doktora

Rani oblici raka možda neće izazvati primetne simptome. Međutim, ako bilo koji od navedenih simptoma ne prolazi nakon dve nedelje, ne oklevajte i javite se lekaru. Blagovremeni pregled može da dovede do rane dijagnoze, a samim tim i efikasnijeg lečenja. Ovo posebno važi za osobe koje imaju porodičnu istoriju različitih karcinoma ili faktore koji povećavaju rizik od obolevanja.

Izvor: Stil/Eklinika

(portal-novosti.info)

Share this Article