Savjeti fitness instruktorice za pravilno vježbanje

3 Min Read

Svaka čast na odluci da počnete vježbati! Redovita tjelovježba može imati mnoge koristi za vaše tijelo i mentalno zdravlje. Međutim, pravilno vježbanje je važno kako biste izbjegli ozljede i postigli željene rezultate. Kao fitness instruktorica, donosim vam sljedeće savjete za pravilno vježbanje:

  • Počnite s laganim treninzima i postupno povećavajte opterećenje. Preopterećivanje mišića i skokovi u intenzitetu mogu dovesti do ozljeda.
  • Pazite na pravilnu formu. To znači držati leđa ravno tijekom vježbi, koristiti odgovarajuće težine i paziti da vam tijelo drži pravilnu poziciju tijekom cijele vježbe.
  • Nemojte zaboraviti na opuštanje mišića. Istezanje je važno ne samo prije nego što počnete vježbati, već i nakon što završite. To će pomoći u sprečavanju mišićnog ukočenja i poboljšati vašu fleksibilnost.
  • Dajte tijelu dovoljno vremena za oporavak. Naša tijela trebaju vrijeme da se oporave nakon vježbanja, stoga nemojte vježbati svaki dan. Dajte svojim mišićima barem jedan dan odmora između treninga.
  • Pijte dovoljno vode. Tijekom vježbanja vaše tijelo gubi mnogo tekućine, stoga je važno da pijete dovoljno vode kako biste održali hidrataciju.
  • Ne zanemarujte prehranu. Pravilna prehrana je jednako važna kao i vježbanje za postizanje željenih rezultata. Pazite da unosite dovoljno proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća kako biste održali energiju tijekom vježbanja i podržali oporavak mišića.

Početkom godine se teretane i fitness centri pune ljudima koji su donijeli novogodišnju odluku da će početi vježbati. No već u veljači dio njih neće produžiti svoje članarine.

Nažalost, puno ljudi odustane od vježbanja kada se pojave prvi problemi. Da, problemi. Jer vježbanje nije samo trčanje i dizanje utega.

Vježbanje je, kao što ste već mnogo puta čuli, stil života.

Najčešće prepreke
I kao u svakom segmentu života, i prilikom treniranja susrest ćete se s mnogim preprekama. Razgovarali smo s četiri osobna trenera koji su nam otkrili s čime se najčešće susreću njihovi klijenti, ali su nam i odali tajne kako su ih premostili.

Bilo da ste vježbač početnik, ili ste izgubili motivaciju, da vam dosadašnji trening ne daje rezultate ili da jednostavno ne volite ići u teretanu, ili izvodite vježbe krivo, ovi treneri će vam pomoći da to promijenite i konačno zavolite vježbanje.

I naravno, da vježbate cijelu godinu, a ne samo u siječnju. Jedan od trenera, Tin Mrvčić, govori nam kako njegovu pomoć često traže osobe koje imaju zdravstvenih problema, ali i veliki dio mlađe populacije.

Izvor: prirodno-ljekovito.net

Share this Article