ZAŠTO JE GRAŠAK TOLIKO ZDRAV: Drastično smanjuje rizik od srčanih oboljenja, poboljšava vid a tek što OVO reguliše!

2 Min Read

Treba što češće da ga unosimo u ishranu.

Kada je povrće u pitanju, ovo važi za možda čak i najzdravije jer je prepun cinka i antioksidanata, zbog čega ima brojne ogromne benefite za organizam. Svjež grašak je prepun vlakana.

 

Porcija od pola šolje (ili 170 grama) zelenog graška sadrži 62 kalorije, od kojih 70% potiče od ugljenih hidrata i nudi mnoštvo vitamina i minerala, piše “Healthline”. Iako možda niste ovo jelo niste voljeli u detinjstvu, ipak danas može da se sprema na raznorazne načine. Porcija od pola šolje zelenog graška donosi četiri grama vlakana, što pomaže da ispunimo 26 preporučenih grama na dnevnom nivou.

– Uglavnom nerastvorljiva vlakna u grašku pomažu u sitosti, regulaciji apetita i poboljšanju varenja”, kaže Šapiro, stručnjak za ishranu – kaže Šapiro.

 

Veoma je dobar za srce, a kada je ishrana bogata vlaknima, može da pozitivno utiče i na smanjenje rizika od razvoja bolesti.

Odličnan je snižavanju krvnog pritiska jer je prepun kalijuma, a magnezijum je odgovoran za transport kalcijuma i kalijuma do srca.

Grašak u osnovi ima sve što je potrebno za podršku vašem imunološkom sistemu, uključujući 13% preporučene dnevne količine vitamina C, zdravu dozu vitamina E, cinka i antioksidanata.

Stručnjaci tvrde da je jedna porcija zelenog graška sadrži 24% preporučene dnevne količine vitamina A, koji je najpoznatiji vitamin kada je u pitanju kvalitet vida.

 

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)

Share this Article